Јавна трибина „Пулс културног наслеђа“, одржана 20. октобра 2022. године у оквиру посете пројеката из источне Србије

Да је културно наслеђе у Србији итекако живо показано је током посете радника у култури Источне Србије Новом Саду, Европској престоници културе, коју је организовао ЕУ инфо поинт у Новом Саду, заједно са партнерима са пројекта ЕУ за културно наслеђе и туризам, који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ). На почетку је у Kултурној станици “Свилара” одржан радни сусрет и представљање свих учесника из Источне Србије и Војводине. Уследилe су две презентације из Војводине, пропраћене са кратким филмовима: о прекограничном резервату биосфере Европски Амазон (др Жељка Јеличић Маринковић из Покрајинског завода за заштиту природе) и о Kултурном пределу Бача, о коме је говорила и С. Вујовић.

У послеподневном термину одржана је у читаоници Градске библиотеке у Новом Саду, јавна трибина под називом “Пулс културног наслеђа”, којом је модерирала др Милена Јокановић, са Филозофског факултета Београд. Учествовали су: Виолета Ђерковић, испред Културне станице „Свилара“, којом руководи и ЕПKНС2022, Жаклина Николић, директорка Библиотеке „Центар за културу“ Kладово и Вујадин Милошевић, директор Народни музеј „Зајечар“. Излагање С. Вујовић било је још једна прилика да се широј јавности у најкраћим цртама представе вредности Kултурног предела Бача и деловање Покрајинског завода за заштиту споменика културе и његове Фондације за управљање овим номинованим добром за упис на Листу светске културне и природне баштине.

Током посете владало је јасно уверење да наслеђе чине откуцаји срца свих оних људи који су уложили и улажу своју енергију, знање и време како би сачували културно наслеђа као непрекидно еволуирајуће вредности, уверења, знања и традиција, насталих интеракцијом човека и простора током времена, како то и дефинише Фаро конвенција.

Представљање Бачког Подунавља
Представљање Културног предела Бача у КС „Свилара“
Трибина „Пулс наслеђа“ , Градска библиотека у Новом Саду (извор: ГИЗ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *