Први међународни скуп са радионицом „Science for Conservation of the Danube Limes“, одржан 27.6 – 1.7.2022. у Виминацијуму у организацији Археолошког института из Београда

Догађај је организован у склопу пројекта MoDeCo2000, финансираног кроз програм ПРОМИС од стране Фонда за науку Републике Србије, чији је носилац Археолошки институт, док су партнери Технолошки факултет Нови Сад и Институт за испитивање материјала Београд. Одржане су и радионице израде малтера са живим кречом и демонстрације зидања. На скупу су своје резултате излагали пројекти из: Србије, Енглеске, Грчке, Италије, Шпаније, Израела, Турске, Бугарске, Хрватске, Северне Македоније и Румуније.

Излагање С. Вујовић и Р. Влајковића

Славица Вујовић и Растко Влајковић, као представници Покрајинског завода излагали су 30. јуна рад на тему „Holism as a Framework for Understanding and Preserving Heritage – the Example of the Cultural Landscape of Bac“. Поред истицања холистичког приступа, представљени су и примери употребе кречних система у конзервацији споменика културе на подручју Културног предела Бача, а посебно Тврђаве Бач.

У обиласку истраживачког и туристичког центра у Виминацијуму
Радионица справљања малтера од негашеног креча

Овај скуп је поред прилике за размену искустава са другим пројектима, био прилика да се упозна комплекс Виминацијума, као и да се усвоје практична знања о справљању малтера од негашеног креча, чему су представници ПЗЗСК дали лични допринос.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *