Дани европске баштине у Бачу – Дани Бача 2022

Паневропска манифеставција Дани европске баштине најпопуларнија је међу манифестацијама које се одржавају у општини Бач, до те мере да је добила и назив Дани Бача, нудећи богат културни, туристички и спортски вишедневни програм. Дане европске баштине (ДЕБ) установио је Савет Европе 1985. у Француској, али се од 1999. води као заједничка иницијатива Европске комисије и Савета Европе. Ова манифестација омогућава грађанима да истражују културу кроз тематске догађаје и да откривају историју људи и локалитета који су допринели обликовању културе и наслеђа Европе. Покрајински завод за заштиту споменика културе већ 19. пут за редом дао је допринос ДЕБ-у у Бачу и то кроз:

Форум“ Одрживо наслеђе“, одржан 15. и 16. септембра 2022. годинеу Едукативном центру „Векови Бача“ у Бачу. Скуп је иницирала и организовала: Фондација за управљање Културним пределом Бача; заједно са Музејском јединицом „Векови Бача“, у саставу НБ „Вук Караџић“ Бач и Туристичком организацијом Oпштине Бач. Циљ је био допринос теми одрживости наслеђа на примеру Културног предела Бача и упознавање јавности са новим пројектима популаризације наслеђа.

Првог дана у оквиру темaтске целине: „Номинација Kултурног предела Бача за упис на Листу светске културне и природне баштине“ приказан је видео о пределу, Славица Вујовић је представила вредности Културног предела Бача, Владимир Џамић како је препозната потенцијална изузетна универзална вредност овог добра, док је Вишња Кисић говорила о начину на који се те вредности планирају очувати. Уследила су представљања вредности и богатства археолошког наслеђа, кроз излагања Иване Пашић и Андреја Старовића (локалитет Доња Брањевина). Надаље су добијене информације о пројекту „Истраживање, документовање и интерпретација нематеријалног културног наслеђа Kултурног предела Бача“, кроз излагање Љиљане Гавриловић и Мирославе Паравине. По први пут представљена је студија парка природе доњег тока Мостонге, коју је изложила Лада Делић, као и прича о вредностима парка манастира Бођани, коју су донели Мирјана Млађеновић и Дејан Радовановић.

Учесници првог дана Форума
Едукативни центар „Векови Бача“ у подграђу Тврђаве Бач
Излагања Ј. Делић и В. Џамића и О. Вучковић (извор: ФУБ)

Другог дана, 16.9.2022. на програму су биле темaтске целине: Одрживост наслеђе кроз едукацију и практичну примену и Популаризација вредности у функцији одрживости наслеђа. На почетку прве целине било је говора о пројекту „Хектар наслеђа“, кога је осмислио тим на челу са Бранком Лазић, што се повезало са представљањем активности на увођењу недостајућег занимања – агротуризмолога, о чему је скуп упознала Зорица Суботић. На тему едукације и истраживања излагао је тим из Лабораторије за испитивање материјала у културном наслеђу са Технолошког факултета у Н. Саду, на челу са Јањом Раногајец. На Форуму су представљени примери добре праксе у области популаризације културног наслеђа, прилагођени младима, кроз примену дигиталних и интерактивних презентација, што повећава заинтересованост посетилаца, а коначно и развој туризма. Колегинице из Завода за заштиту споменика културе града Београда: Оливера Вучковић, Ана Сибиновић и Бојана Ибрајтер Газибара представили су своје вишегодишње пројекте. Била је прилика да се у оквиру скупа сазна и о пројекту „Bač by Touch“, препознатом и награђеном на нивоу ЕУ, који је представио Милан Кончар. Сташа Зековић је најавила и представила Фото и видео конкурс, као иницијативу Фондације. Посебну целину чинила је тема развоја туризма у општини Бач и едукације будућих пратиоца и туристичких водича.

Са Форума ће се памтити и изненађење и покренуте емоције након што је В. Кисић (члан жирија) саопштила да је Станка Чобан ( породични пројекат „Дидина кућа“ у Бачу) први лауреат награде Европа ностра Србија „Хероји наслеђа“. Уприличено је и традиционално вођење по Тврђави Бач и манастиру Бођани.

Учесници другог дана Форума

О одржавању Форума било је говора у јавним медијима и на друштвеним мрежама. РТВ је обезбедио директно укључење у Јутарњи програм, а прилог је емитован истог дана и у Новосадским разгледницама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *